Manjak vitamina D kao čimbenik rizika za kolorektalni karcinom

  • Angjel Stojanovski City General Hospital "September 8th", Skopje, North Macedonia
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.26332/seemedj.v8i2.349

Sažetak

Uvod: Kolorektalni karcinom treća je najčešća dijagnoza i uzrok smrtnosti kod oba spola u visoko razvijenim zemljama. Pretpostavlja se da su čimbenici okoliša uključeni u razvoj bolesti, pri čemu postoje snažni dokazi koji upućuju na utjecaj načina života i prehrane. Također, brojne studije ukazuju na to da su niske razine vitamina D značajan čimbenik rizika za nastanak kolorektalnog karcinoma. 

Cilj: Procijeniti i usporediti serumske koncentracije 25-hidroksivitamina D (25(OH)D) kod osoba s dijagnosticiranim kolorektalnim karcinomom i kontrolne skupine zdravih ispitanika. 

Materijali i metode: U studiji je analizirano ukupno 30 osoba s kolorektalnim karcinomom te kontrolna skupina od 30 zdravih ispitanika. 

 Rezultati: Usporedba skupine s kolorektalnim karcinomom i kontrolne skupine u pogledu serumske koncentracije vitamina D pokazala je da su niže vrijednosti izmjerene u skupini s kolorektalnim karcinomom. Prosječna koncentracija vitamina D u skupini s kolorektalnim karcinomom iznosila je 16,6 ± 7,8, dok je u kontrolnoj skupini bila 28,7 ± 10,3; razlika od 12,1 bila je statistički značajna (p=0,001). 

 Zaključak: Rezultati prikazane studije ukazuju na značajno niže serumske koncentracije 25(OH)D kod osoba s kolorektalnim karcinomom u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Objavljeno
2025-02-13
Rubrika
Articles